HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

3 bin 500 ağaç kesilecek diyen CENGİZ'İ TSK ile polis koruyor!

Artvin’in dünyanın 100 doğal ormanından birinin bulunduğu Cerattepe mevkiinde halkın tüm direnişine rağmen polis ve jandarma eşliğinde...


Artvin’in dünyanın 100 doğal ormanından birinin bulunduğu Cerattepe mevkiinde halkın tüm direnişine rağmen polis ve jandarma eşliğinde Cengiz Holding çalışanlarının şantiye kurma çalışmaları başladı.

Jandarma direniş bölgesine yerleşti

‘Milletin a… koyacağız’ dediği ortaya çıkan işadamı Mehmet Cengiz’e ait Cengiz Holding’in alt şirketi Eti Bakır A.Ş.’nin bakır çıkarmak için başlattığı ‘çıkarma’ iki gün boyunca polis ve jandarmanın cop ve biber gazlı saldırısıyla devam etti. Dün akşam Eti Bakır’a ait iş makineleri ve konteynerlerin yer aldığı konvoy bin 700 metre rakımlı Cerattepe’deki ormana ulaştı.

Artvinlilerin aylardır nöbet tuttuğu, Cerattepe’ye 3 kilometre uzaklıktaki kulübelere askeri birlikler konuşlandı. Jandarma, ormana yurttaşların yaklaşmasına engel olurken, Eti Bakır çalışanı 50 kişi de iş makineleriyle kanal kazımına ve şantiye kurmaya başladı.

Bu arada bazı çalışanlar da motorlu testereyle daha önceden devrildiği belirtilen çam ağaçlarını kesmeye başladı. Kesilen ağaçları işçilerin ısınmak için yakacağı belirtildi.


Yol polislerce kapatıldı

Şirket ormanda şantiye bölgesi açarken, jandarma ve polis de yolu kapattı. Bölgeye gitmeye çalışan HDP milletvekili Prof. Dr. Beyza Üstün ile Erdal Ataş’ın da yer aldığı grubun önü polislerce kesildi.


Mahkemeye yeni başvuru

Öte yandan süreci yakından takip eden ve hukuki mücadele veren Yeşil Artvin Derneği de, acilen yürütmenin durdurulması için harekete geçti. Yeşil Artvin Derneği’nin ÇED raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle yaptığı başvuru üzerine Rize İdare Mahkemesi sekiz ay önce bölgede bilirkişi keşfi yapılmasını kararlaştırmıştı.

Maden şirketinin bölgede çalışmalara başlamasının ardından Yeşil Artvin Derneği avukatı Bedrettin Dalan, bugün Rize İdare Mahkemesi’ne başvurarak bilirkişi keşfi beklenmeden acilen ÇED raporunun yürütmesinin durdurulması talebinde bulundu.


11 kişiye de direniş soruşturması

Dün jandarma ve polisin saldırısı sırasında gözaltına alınan beş kişi ifadelerinin ardından savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. Aralarında Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan’ın da bulunduğu altı kişi de nöbetçi mahkeme tarafından salıverilmişti. Ancak savcılığın bu 11 kişi hakkında soruşturma açtığı öğrenildi.


NUR NEŞE KARAHAN

‘Artvin işgal altında’

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Artvin’in işgal altında olduğunu söyleyerek, kendilerini başka bir ülkede gibi hissettiklerini kaydetti.

Karahan, “Artvin halkının 20 senedir sürdürdüğü haklı mücadelesini aşırı güvenlik güçleriyle kırmaya çalışıyorlar. Yasal hiçbir dayanakları olmadığı halde, yer teslimi ve başka hiç bir şey olmadığı halde, yasa dışı bir şekilde devletin güçlerini kullanarak engelleri aştılar. Oraya çıkıp yerleşeceklerini zannediyorlar. Biz mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Gözaltı sürecini de anlatan Karahan, “Gözaltında yapılan sorguda da Orman Bölge Müdürlüğü’nün yer tespiti için çıkıldığını ve bizin bunu engellediğimiz belirtildi. Halbuki orada Orman Bölge Müdürlüğü’nün ne bir tane şefi, ne bir tane memuru, ne de aracı vardı. Hepsi maden şirketinin araçlarıydı” dedi.


Personele soruşturma iddiası

Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu üyesi Hasan Yüksel de, maden şirketine yer tahsisi için Orman Genel Müdürlüğü’nden gelen dosyayı yetersiz ve eksik olduğu için imza atmayan personel hakkında soruşturma açılıp açığa alındıklarını öne sürdü.

Yüksel, “Hopa’dan iki orman işletme şefi geçici görevle Cerattepe bölgesini madencilere peşkeş çekmek için bugün görevlendirilmiş. Bu konunun takipçisiyiz. Dernek başkanımız bununla ilgili resmi başvurusunu orman bölge müdürlüğüne yaptı. Soruşturma ve açığa alınan altı kişi olduğunu söyledi. Fakat Orman genel müdürlüğünün ve orman bölge müdürünün bu konuda hiçbir bilgisi olmadığını söylüyor. Fakat görüştüğümüz yetkililer sürgün ve soruşturma tehdidi altında olduklarını söylüyorlar” diye konuştu.


Cengiz’den itiraf: 3 bin 500 ağaç kesilecek

Hukuki süreç devam etmesine rağmen jandarma eşliğinde ‘çıkarma’ yapan Cengiz Holding de halkla ilişkiler çalışmasına soyunarak Cerattepe’den 7 milyon ton bakır rezervi çıkarılacağını açıkladı.

Holding, 4 bin 406 hektar alanlık ormandan 4 milyar lira değerinde 7 milyon ton bakır rezervi çıkarılacağını, bunun için de 3 bin 500 ağacın kesileceğini duyurdu.


Şirken aynı zamanda, bölgeye 10 katı kadar ağaç dikeceğini de belirterek ‘günah çıkarma’yı ihmal etmedi. Şirketin kesilen ağaçların üç katı kadar ağaç dikeceğini vaat ettiği Cerattepe bölgesi dünyanın 100 doğal ormanından biri olarak biliniyor ve Hatila Milli Parkı içinde yer alıyor.DİKEN.ORG

Business News