HIDE
GRID_STYLE

OTORİTE VARSA ÖZGÜRLÜK YOKTUR!

SHOW_BLOG

Utku Kalı'nın sinir krizi geçirdiği görüntüler (VİDEO)

Utku Kalı'nın hasta haklarının engellenmesi ve taciz edilmesi nedeniyle sinir krizi geçirdiği ana ait askeri cezaevi görüntülerine,...

Utku Kalı'nın hasta haklarının engellenmesi ve taciz edilmesi nedeniyle sinir krizi geçirdiği ana ait askeri cezaevi görüntülerine, soL ulaştı. Bahçeden cezaevine girerken sakin görünen Kalı, kameranın olmadığı bir alandan geçtikten sonra, ikinci kayıtta sinir krizi geçirirken görülüyor.
Reyhanlı katliamına ilişkin jandarma istihbarat belgelerini sızdırdığı suçlamasıyla yargılanan Utku Kalı hakkında, Sivas Askeri Cezaevi'nde tutuklu bulunduğu sırada geçirdiği sinir krizi nedeniyle “üste hakaret”, “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçlamalarıyla bir dava açılmıştı.
Kalı 16 Temmuz 2013'te, Sivas Numune Hastanesi Psikiyatri Servisi'ne sevk edildi. Kendisine refakat eden Piyade Uzman Çavuş Volkan Kartal ve bir grup asker, yasalara aykırı bir şekilde Kalı'nın doktor muayenesine yalnız girmesini engelledi ve ellerindeki kelepçeyi çıkarmadı. Volkan Kartal'ın kendisinden önce muayene odasına girerek doktorla görüşmesi üzerine başka bir doktora görünmek isteyen Kalı'nın yalnız muayene olma talebi, ikinci doktor tarafından da reddedildi.
Çavuş: Utku canımı sıktı
Hasta haklarının çiğnenmesinin yanı sıra, Kartal tarafından üzerinde psikolojik baskı kurulan Utku Kalı, hastane dönüşünde sinir krizi geçirdi. Volkan Kartal “Silahlı Kuvvetler’e ve şahsına söylenenlerin canını oldukça sıktığını ve moralini bozduğunu” savunduğu bir dilekçeyle şikâyetçi oldu. Askerlerin anlatımlarıyla hazırlanan iddianameye göre Utku Kalı cezaevi aracına bindirildiğinde “O... ç... uzman çavuş olmuş ama adam olamamış. Sizin muhafızlığınızın ta a... k... Ben de muhafızlık yaptım, tutuklulara sizin gibi davranmadım” dedi. Araçtan inerken “Bırak lan kolumu, cezaevinde de mi kolumdan tutacaksınız” sözleriyle çıkıştığı ileri sürülen Kalı'nın, cezaevinin kapısına gelindiğinde Volkan Kartal'a “Yeter lan yeter. Sen kimsin lan o... ç...ğu” dediği ve diğer askerlere de benzer küfürler ettiği ileri sürüldü.
Sekiz asker birden çekiyor
soL'un ulaştığı, Sivas Askeri Cezaevi'ne ait güvenlik kamerası kayıtlarında Utku Kalı önce kışlanın bahçesinden binaya girmek üzereyken görülüyor. Merdivenlerden çıkacağı sırada refakatçi askerlerle birlikte aniden geri götürülen Kalı, yüksek güvenlikli kışla bahçesinde ve binaya girmek üzere olmasına karşın askerlerin koluna girmelerine itiraz ettiğini, bu nedenle “dön” komutu veren Kartal'ın kendisine “burada emirleri ben veririm” diye bağırdığını belirtiyor. Askerlerin “emirlere direndi” iddiasına karşın Kalı oldukça sakin görünüyor ve “dön” emrine uyuyor.
Ardından binaya giren Kalı, x-ray cihazından geçiriliyor ancak bu bölümde güvenlik kamerası olduğu halde kayıtları ortada yok.
Olaya ilişkin ikinci kayıt ise, binanın demir parmaklıklı kapısının bulunduğu koridora bakan güvenlik kamerasına ait. Kayıtta, koridordaki askerlerin aniden hareketlendikleri, odasından hızlıca çıkan ve bağıran bir başka askerle birlikte parmaklıklı kapıya yöneldikleri görülüyor. Kalı, ikisi davada şahit olarak yer alan rütbeliler olmak üzere, sekiz asker tarafından koridora çekiliyor. Bu sırada şapkalı ve yelekli bir refakatçi asker, yasak olduğu halde, Kalı’nın kolunda görev alanı olmayan bölgeye giriyor, ardından yasaklı alanı terk ediyor. Bu sırada, hastaneye götürülen bir diğer mahkûm da koridora alınıyor.
Kartal görüntülerde yok
Yalnız ve kelepçesiz muayene hakkını çiğneyen ve Kalı'nın ifadesine göre, gün boyu üzerinde baskı kuran Volkan Kartal ise, görev alanı olmayan bölgeye girmediği için güvenlik kamerası kayıtlarında görülmüyor. Utku Kalı, sık sık, Kartal'ın durduğu demir parmaklıklı kapı yönüne doğru dönüp bağırıyor.
Kartal'ın bu sırada Kalı'ya bir şey söyleyip söylemediği veya fiziki bir harekette bulunup bulunmadığı, kameranın görüş alanına girmediği için bilinmiyor. Koridorda rütbeli askerlerin sözlü müdahalesinin ardından Kalı ikinci kapıdan geçirilmeden, güvenlik kamerası bulunmayan İnfaz Komutanının odasına alınıyor.
ELİF ÖRNEK-SOL.ORG