HIDE
GRID_STYLE

OTORİTE VARSA ÖZGÜRLÜK YOKTUR!

SHOW_BLOG

Batman'da çok ilginç "para trafiği"...?

Batman’daki hesaplarda görülen 828 milyon liralık mevduat sessiz sedasız ortadan kayboldu. 2013’ün son ayında Batman’a girerek şehrin döv...

Batman’daki hesaplarda görülen 828 milyon liralık mevduat sessiz sedasız ortadan kayboldu. 2013’ün son ayında Batman’a girerek şehrin döviz mevduatını yüzde bin 700 artıran 836 milyon liralık esrarengiz döviz mevduatı, geldiği gibi esrarengiz bir şekilde Ankara’ya uçtu.

Batman’ın toplam mevduatını da 2.1 milyar liraya çıkararak bu küçük şehrimizi mevduat zengini 9 şehir arasına sokan para gündeme gelince bütün Türkiye’nin radarları Batman’a yönelmişti. Bir kamu bankasında blok olarak durduğu anlaşılan paranın izi sürüldü. Para banka sırlarını güvenceye alan yasaya takılmıştı.

BDDK SESSİZ SEDASIZ RAKAMLARI DEĞİŞTİRDİ

Ancak 10 Şubat’ta Batman’daki hesaplarda görülen 828 milyon liralık mevduat Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarihinde hiç yaşanmamış bir şekilde sessiz sedasız ortadan kayboldu. Kurum, normalde her 3 ayda bir illerin bankacılık bilgilerini Finturk adlı platformdan açıklarken bu kez aradan 1 ay bile geçmeden yeniledi.

Üstelik değişiklik sadece 2 ilde oldu. Batman’daki şirketlerin döviz mevduatı 876 milyon liradan 40 milyon liraya indi. Aynı anda Ankara’nın mevduatı ise 30 milyar 595 milyon liradan 31 milyar 428 milyon liraya ulaştı. Yani Ankara’nın mevduatı bir anda 836 milyon lira artmış oldu.

Başkentin toplam mevduatı da 1 ay sonra BDDK’nın önceki istatistiklerinde görüldüğü gibi 151.5 milyar lira değil 152.4 milyar lira olarak kayıtlara geçti.

876 milyon liranın 836 milyonu bir anda uçtu gitti!

Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, BDDK’nın yeni rakamları ile toplam mevduatı 2.1 milyar liraya, döviz mevduatı ise 876 milyar liraya çıkan Batman’ın toplam mevduatı yeniden 1.2 milyar liraya indi. Batman’ın döviz mevduatı büyüklüğüne göre Türkiye sıralaması da makus talihine uygun olarak 47’nci sıraya gerilemiş oldu. Hatta bir şirketin olduğu anlaşılan ve bir kamu bankasında park eden para Ankara yollarına düşünce şehrin döviz mevduatı yüzde 15 gerileyerek 48 milyon liradan 40 milyon liraya indi. İşin ilginç yanı BDDK, Ankara ve Batman verileri dışında başka hiçbir ilde yeni veri girmedi. 2013 sonunda 130.3 milyon lira olan şirketlerin toplam döviz mevduatı yeni rakamlarda da aynı seviyede yer aldı.

Meclis’e geldikten sonra mı kayıtlar değiştirildi?

Esrarengiz paranın bir kamu bankasının hesaplarında görülmesi ve aynı şekilde Batman’a gittiği gibi Ankara’ya transfer edilmesi paranın devletle ilişkisi olabileceği yolundaki görüşleri güçlendiriyor. Dikkat çeken bir gelişme de konunun Meclis’e taşınmasının ardından BDDK kayıtlarının düzeltilmesi oldu. BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken şubat sonunda Türkiye’nin yoksul kentlerinden Batman’daki döviz artışını Meclis gündemine taşıdı. Baluken, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’ye, “Batman’da son 3 ayda olan 400 milyon dolarlık döviz artışının kaynağı nedir? Bu döviz girişleri nereden Batman’a gelmiştir? Paranın Batman’da hangi bankada ya da nerede olduğu büyük merak konusudur. Yerellerle yapılan birçok görüşmede, Batman’da halka yansımış bir piyasa hareketlenmesi ya da yatırıma dönüşmüş bir para olmadığı belirtilmektedir. Batman’da, döviz miktarındaki artışın temel sebebi nedir?” diye sordu.